Microsoft 365

Microsoft 365, voorheen bekend als Microsoft Office 365.

Producten in Office 2019

We kennen allemaal Microsoft Office. Vanaf 1989 zijn Outlook, WORD, EXCEL al bekende programma’s die ons leven op kantoor enorm veranderd hebben.
Om de paar jaar kwamen er nieuwe, betere versies uit en werd het Office-pakket steeds uitgebreider. Uiteindelijk zijn we nu uitgekomen bij Microsoft 2019. Dit pakket bestaat echter nog steeds een reeks losse applicaties.

Microsoft 365

Microsoft 365 bevat veel meer applicaties. Elk icoontje staat voor een applicatie

Voorheen dus Microsoft Office 365. Naast de applicaties welke Office 2019 biedt zij er hier veel meer applicaties.
De meeste van die applicaties kunnen bovendien Online gebruikt worden. Dus geen losse Word meer maar ook gewoon in de browser te gebruiken. Of op een Table/ Smartphone. Veel van die producten zijn met elkaar geïntegreerd.
Opslaan doen we in de Cloud op SharePoint en OneDrive.

Totaal anders dus.

Als je digitaal wilt werken zijn daarbij een aantal uitgangspunten welke Microsoft 365 in zich heeft. Laten een paar bekijken.

Veiligheid

Veiligheid wordt vaak als eerste genoemd als een organisatie digitaal wil gaan werken. Microsoft voldoet aan alle eisen en richtlijnen welke overheden hiervoor hebben gesteld. Alles wat aan hun kant gedaan kan worden is gedaan. Natuurlijk heeft de organisatie hierbij ook een eigen rol. Voorheen was echter de organisatie zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van de eigen servers. Die zijn nu niet meer nodig en dus is die beveiliging bij Microsoft ondergebracht.

24/7 en op elk soort device werken.

Moesten we voorheen op kantoor op en PC werken om bij onze bestanden te komen, nu kunnen we de Cloud bereiken vanaf Telefoon, Tablet of Laptop/PC. We hoeven niet op kantoor te zijn als er maar internet is. Zelfs als er geen internet is zijn er nog tal van tussenoplossingen om gewoon te kunnen werken.
Mooi is ook dat alle programma’s voor touchscreens aangepast zijn en dat ze in een browser te gebruiken zijn. Ergo ook al staat Word niet op de laptop welke ik even gebruik ik kan mijn ord bestanden nog steeds zien en bewerken.

Samenwerken

Alles in Microsoft 365 is gebaseerd op samenwerken. Daarbij heb je goede communicatie nodig. Via TEAMS zijn er Chat en Vergader mogelijkheden. Tijdens de Corona periode werd dit dan ook de basistool om op afstand samen te werken of les te geven.
Op diezelfde plaats slaan we ook documenten van het team op.
Basis naast het samenwerken is dat we geen documenten meer versturen maar daar waar mogelijk samenwerken in één document. Dat scheelt heel veel mail verkeer en onnodig opslaan van dubbele documenten op de server.

Begrijp dat dit een grote verandering is voor de organisatie.
Zo samenwerken betekend nieuwe werkafspraken en procedures. Dit vastleggen in een Governance en ervoor zorgen dat er voldoende kennis om het ook zo te gebruiken is een langdurig proces waar Kennis 365 bij kan helpen.

Microsoft 365 kent dus verschillende onderdelen.

Er zijn applicaties om documenten te maken zoals Word en Excel.In onderstaand overzicht ziet u een aantal van hen en waarvoor ze bedoeld zijn.

Het grote verschil is dat voorheen alleen documenten produceerden en die lokaal bewaarden. Nu doen we veel meer.
TEAMS is daar een mooi voorbeeld van. Daar verzamel je alle informatie welke bij een team hoort. Dus documenten, chats, video, externe informatie enz.
Om Microsoft 365 in te zetten zoals het hoort is TEAMS een zeer belangrijk centraal punt. Daarom hebben we er een eigen pagina over geschreven. Die vindt u hier.

Geïnteresseerd?

Kijk dan op Over ons en Contact